• Etusivu
  • Blogi
  • Jäsenluettelo
  • Yhdistys
    • Hallitus
    • Historia
    • Säännöt
  • Jäsenelle
    • Jäsenedut
    • Liity jäseneksi
    • Laadi jäsenesittely!
  • Julkaisukatalogit
  • Yhteystiedot
  Pohjanmaan Kirjailijat ry

Vinkkejä kohti parempia tekstejä

1/7/2020

0 Comments

 

Olen kirjoittanut monenlaisia tekstejä, runoja omakustanteeseen ja proosaa pöytälaatikkoon. Olen tehnyt lehtijuttuja, blogitekstejä ja uutiskirjeitä. Viime aikoina kirjoittamani tekstit ovat olleet pääasiassa erilaisia työhön liittyviä asiantuntijatekstiä ja henkilöhaastatteluja.


Ajattelin jakaa muutamia oppimiani tapoja, joilla parantaa tekstiä. Luonnollisesti jokainen kirjoittaja on erilainen. Se mikä toimii minulla, voi tuntua luonnottomalta sinusta.

1. Oikolue tekstejäsi usein
Oikolukeminen kannattaa. Kirjoittamisen ja oikoluvun väliin kannattaa jättää aikaa. Kirjoittaessa helposti sokeutuu tekstilleen. 
Huomaan sekoittavani sen, mitä olen ajatellut kirjoittaa ja mitä olen todella kirjoittanut. Niin käy yllättävän usein. Huomaan unohtaneeni olennaisia sanoja, jopa virkkeitä. Ja olen varma, että olen ne kirjoittanut. 
Mutta olen unohtanut kirjoittaa. Jotta välttäisin moiset virheet, olen oppinut oikolukemaan tekstejä usein ja monessa vaiheessa. Oikoluen tekstiä kirjoittaessani. Oikoluen lopettaessani kirjoittamisen. Jos pidän tauon kirjoittamisesta, saatan aloittaa ja lopettaa tauon oikolukusessiolla. 
Oikoluen vastakirjoittamiani tekstinpätkiä. Oikoluen tekstin, ennen kuin laitan tekstin julkisesti maailmalle.
Varsinkin suurempia julkaisuja tehdessä oikolukuun on varattava aikaa. Mieluusti jätän aikaa kirjoittamisen ja lopullisen oikoluvun väliin. Yön yli nukkuminen on klassikko. Kun työstää samaa tekstiä monena päivänä, ei yön yli nukkuminen välttämättä riitä. 
Tärkeämpää kuin aika, on ajattelun nyrjäyttäminen uusille raiteille ja pois työstettävästätekstistä. Sen jälkeen voi palata oikolukemaan tekstiä uudestaan.

2. Asetu lukijan asemaan ja kysy, mikä on tekstin tarkoitus
Oman tekstin lukijaksi asettuminen ei ole helppoa. Tavoite on selvittää vastaako teksti tarkoitustaan. Se on helpompaa, jos tuotat asiatekstiä kuin fiktiota. Asiateksteillä nimittäin pääsääntöisesti on tarkoitus.
Kysy itseltäsi muutamia kysymyksiä: Kenelle teksti on osoitettu? Kuka sen todennäköisesti näkee? Onko teksti yksiselitteistä? Voiko tekstin helposti tulkita monella tavalla? Sisältääkö se asiat, jotka tekstillä halutaan viestiä?
Fiktiivisissä teksteissä kuvitteellisen lukijan pään sisäiseen maailmaan pyrkiminen on hankalampaa ja se muuttuu vielä hankalammaksi, jos yrität, haluat tuottaa monitulkintaista runoutta.
Jos kuitenkin haluat, että tekstisi ymmärretään tietyllä tavalla. Mieti oletko kirjoittanut riittävät eväät lukijalle ymmärtää tai edes tulkita tarkoitusta. Sisältääkö teksti vihjeitä, jotka johdattavat lukijan ajattelemaasi suuntaan?  

3. Kopioi, liimaa ja aloita alusta
Seuraava on digiajan neuvo, eikä sovellu sellaisenaan käsinkirjoitettuihin teksteihin. 
Pitkiä, monisivuisia tekstejä työstäessä olen törmännyt tilanteeseen, että tekstissä on sisällä kappale, joka ontuu. Se ei enää istu. Olen kuitenkin jo tottunut näkemään sen tutulla paikallaan.
Syitä voi olla monia. Ehkä tekstin alku on muuttunut, ehkä loppu on saanut uuden muodon. Tekstin tarkoitus on voinut tarkentua. Joka tapauksessa kappale ei enää istu tekstiin.
Olen viime aikoina törmännyt tähän useasti. Olen kokenut suuren kynnyksen tehdä perustavanlaatuisia muutoksia varsinaiseen tekstiin, vaikka tunnen ontuvan kappaleen kaipaavan isoa remonttia.
En kuitenkaan saa tehtyä kuin kosmeettisia ja minimaalisia muutoksia kappaleeseen, kun se on osa suurta tekstiä. 
Otan ontuvan kappaleen ja siirrän sen sellaisenaan omaan dokumenttiinsa. Nyt ontuva kappale onkin yksi kokonaisuus. Sitä voin muokata vapaasti. 
Monesti kirjoitan kappaleen kokonaan uudestaan. Sitten palautan sen takaisin. Alkuperäisestä ontuvasta tekstistä säilyy vain tärkein eli ajatus. 

4. Lukeminen ruokkii kirjoittamista 
Olen huomannut, että paras tapa saada ajatuksia kirjoittamista varten on lukea. Runosuoni lähtee virtaamaan runoudelle altistuessa.
Lukemisella voi olla monia tarkoituksia. Uppoutuminen toisiin maailmoihin on tärkeimpiä tarkoituksia. Vahvana kilvoittelijana on uuden oppiminen ja tiedon kerääminen.
Sen takia tarkistan taajaan kännykän viestit, sosiaalista mediaa ja uutissivustoja. Onko jotain uutta? Onko jokin muuttunut? Ne ovat helppoja ja tuttuja tekstejä. 
Lukiessa on hyvä avartaa horisontteja. Lukea erilaisia tarinoita, erilaisia tekstejä, erilaisia viestejä. On hyvä lukea haastavia, vaikeitakin tekstejä.
Tekstistä, joka herättää tunteita, kannattaa pitää kiinni, vaikka tunteet olisivat negatiivisia.  
Sellaisesta tekstistä voi oppia. Ja vaikka et oppisi välittömästi, voit myöhemmin huomata ajatuksiesi palaavan siihen. Ärsyttääkö tekstissä jokin tai hahmoissa? Miksi tarina ei puhutellut?
Erilaisia tekstejä lukiessa mukaan voi tarttua herkullisia yksityiskohtia, tarkan kuvan piirtäviä kuvauksia tai oivallisia esimerkkejä luonnollisesta dialogista.  
​

5. Toiset silmät ja oikeat eväät
Tekstiä ei ole helppo luovuttaa toisille luettavaksi. Teksti on monesti hyvin henkilökohtainen, vaikka tekstissä ei olisi mitään henkilökohtaista. 
Jos uskallat antaa tuotoksesi toisille, voit yllättyä positiivisesti. Toinen henkilö katsoo väkisinkin tekstiä ulkopuolisena. 
Spontaani palaute on tietenkin avointa ja yllättävää. Sellainen palaute voi avata tekstiisi uusia ulottuvuuksia. Ulottuvuuksia, joita et tiennyt siinä olevan. Ulottuvuuksia, joita et tiennyt kirjoittaneesi.
Sellainen palaute voi auttaa kirkastamaan niitä ulottuvuuksia tai häivyttämään niitä taka-alalle. 
Asiateksteissä voi olla hyvä evästää lukijaa, kertoa mitä tekstistä pitäisi saada irti tai mitä sillä yritetään välittää. Voit suoraan kysyä välittyykö toivomasi viesti tekstistä. 
Ennakkopalaute parhaimmillaan auttaa sinua parantamaan tekstiäsi. Sinun on ehkä autettava testilukijaa esittämällä harkittuja kysymyksiä, jotta testilukijasi voi auttaa parantamaan tekstiä.
Fiktiossa taas voi olla parempi antaa teksti lukijalle ilman ennakkotietoja ja haastatella lukijaa jälkikäteen. Ehkä miettiä etukäteen muutamia täsmällisiä kysymyksiä, joihin toivot vastausta.
Sinä, kirjoittajana, päätät palautteen kohtalon. 


Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä tai iloa. 
Tätä kirjoittaessa koronatapaukset ovat kääntyneet Suomessa laskuun ja rajoituksia on alettu purkaa. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat kuitenkin hyviä harrastuksia kaikkina aikoina. Oikein hyvää ja turvallista kesänjatkoa. 

Jussi Koiranen

Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Kukamitähä?
    Yhdistyksen blogia
    kirjoittavat yhdistyksen jäsenet ja sana on heille vapaa. Kuulumisia yhdistyksen toiminnasta julkaistaan silloin tällöin.

    Tällä hetkellä blogi päivittyy kerran kuukaudessa.

    RSS Feed

(c) Pohjanmaan Kirjailijat ry ja Tiina Lehtineva
  • Etusivu
  • Blogi
  • Jäsenluettelo
  • Yhdistys
    • Hallitus
    • Historia
    • Säännöt
  • Jäsenelle
    • Jäsenedut
    • Liity jäseneksi
    • Laadi jäsenesittely!
  • Julkaisukatalogit
  • Yhteystiedot